Bucureştiul nu este un oraş urât, ci este unul hidos precum un vagabond Încălţat cu adidaşi rupţi, dar de marcă. Cu pantalonii rupţi În fund, oraşul rânjeşte de după geamurile zoioase la trecătorii care-i calcă În capcanele din asfalt.

Oraşul Îmi provoacă o greaţă mai pronunţată  decât mirosul de ciorbă de burtă. În unele zile, În cartier miroase a cadavre incinerate, În altele, a gunoi În putrefacţie. Întotdeauna Între blocuri miroase a pişat stătut, În timp ce la metrou miroase a jeg şi a vaselină râncezită. Uneori prin parcurile cu bălţi miroase a peşte ce pluteşte cu burta În sus.

În buricul pieţei triumfă TNB-ul cu geamurile lui zoioase, doi paşi mai Încolo celofanule pe post de geam la fereastră Îţi indică direcţia vântului, iar mai la sud ne cântă o vioară modernă, ruptă parcă din vederile occidentale. Hoarde de câini traversează strada prin locuri nemarcate şi se urinează pe stâlpi Înţesaţi de afişe degradate.

Coloşii de sticlă se ridică din cenuşa clădirilor monument, iar… (asta completaţi voi!)

Comments (7)

 1. O, de asta nu imi place mie Bucurestiul. Cu toate ca are si partile lui bune. Putine, dar bune. Neigrijite si putine, dar bune. N-as locui in capitala nici macar o secunda, prefer – de departe – provincia, partea mea de Moldova linistita si – cat de cat – ingrijita!

 2. Paul Dimulescu

  E, hai, să nu exagerăm.

  Dacă e să cauţi nod În papură, toate oraşele arată aşa. Miros aşa.
  Nu ne Întrece nimeni la strÎmbat din nas.

  În paştele mă-sii, ia nu vă mai plÎngeţi. Şi timpul ăla petreceţi-l gÎndindu-vă la soluţii. E greu, nu? Evident.

 3. Paul Dimulescu Eu am soluţii de bun simţ:
  – fiecare să-şi spele geamurile casei (măcar cei care stau În buricul târgului)
  – fiecare să-şi elibereze balconul de mizerii
  – fiecare să-ţi vopsească tocurile ferestrelor, dacă nu au bani de termopan

  Sunt lucruri mărunte care schimbă major faţa Bucureştiului. Încă am imaginea Pragăi În ochi, unde toate clădirile sunt renovate şi nu veţi puţă de şmecher cu balcon Închis sau cu aerul condiţionat lipit de clădire. Oare cum au reuşit?

 4. Cristina, pana si Londra are cartierele ei marginase. Hai sa nu exageram. Bucurestiul are multe parti frumoase… doar ca noi suntem atat de porniti pe noi insine incat nu putem sa le apreciem.
  Mie-mi place sa ma plimb seara prin oras… Bd-ul Unirii este superb seara… cand nu este nici foarte aglomerat.

  Nu demult aveam la bioru o colaboratoare din Bulgaria. Ne vorbea atat de frumos despre Sofia si in general despre tara ei. Cand a plecat, o colega i-a zis: “ai grija la buzunare cand ajungi in aeroport”. Vreau sa-ti spun ca m-am simtit ca un cacat. Apoi a urmat o discutie (cearta) intre mai multi colegi si tipa respectiva (care s-a trezit vorbind). Sa-ti spun ceva… peste tot in lume e la fel. Am fost in Praga de curand, am vazut si acolo gropi in asfalt, afise electorale, alcoolisti cat cuprinde… E adevarat, n-am vazut caini vagabonzi, p-astia nici eu un-i suport…

  Hai sa nu ne mai c..m pe noi… e usor sa critici. Romania e o tara de vaicarosi si vesnic nemultumiti…

 5. culmea, abia acum vad ca ai scris un comment despre Praga…

  da, e un oras superb… iar cladirile fac totul. Toate sunt foarte curate si aranjate… atrag atentia prin faptul ca sunt toate la fel. Ferestrele, cum spuneai tu, sunt identice la fiecare cladire. La romani, tot din grandomanie s-a ajuns sa arate asa… ca-si face directorul de la 3 ferestre cum n-are nimeni… si isi pune si 2 aparate de aer conditionat agatate de balcon, ca unu’ nu-i mai ajunge…

 6. sorin

  Nici ca se putea spune mai bine….wow…Felicitari pentru acest joc de cuvinte!

 7. Cristina

  Ha! Daca nu esti din Bucuresti , nu existi ! Intreaba in jur .Norocul meu ca m-am mutat .Intr-un loc curat .Da, in Romania :)

Leave a Reply