Astăzi În presa internaţională au apărut zvonuri conform cărora ar fi avut loc o nouă explozie la centrala nucleară de la CernobÎl. Deşi neconfirmată, informaţia a reuşit să creze panică În jur. Şi la urma urmei, dacă ne amintim de infernul declanşat la 26 aprilie 1986 care a provocat moartea a 2.000 de oameni În mai puţin de 24 de ore, Înţelegi starea de teamă a celor din jur. În plus, cercetătorii au atras atenţia că efectele radioactivităţii ar putea să apară chiar şi În următorii 10-20 de ani, În timp ce prognozele oficiale estimează pentru viitor circa 4 mii de noi cazuri de cancer.

Deşi la scurt timp de la tragedia din ’86 a fost declanşată o adevărată campanie mediatică pentru aflarea adevărului ascuns după cortina de fier, dar şi informarea populaţiei asupra riscurilor pe care le presupune expunerea la radiaţii, mulţi nu au conştientizat pericolul.

Acum, la 21 de ani de la tragedie, cicatricile sau poveştile de groază cu oameni fără păr, dinţi sau piele reuşesc să ne mobilizeze. Suntem mai informaţi şi consider că putem face faţă unui astfel de dezastru de proporţii.

Din fericire, informaţia potrivit căreia ar fi avut loc o nouă explozie la centrala CernobÎl a fost…

infirmată de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Comisia a reamintit că ultimul reactor al centralei a fost Închis În 2002. Cu toate acestea, reactorul care a explodat În urmă cu 21 de ani e o “fosilă” În viaţă. Sarcofagul reactorului trebuie acoperit cu o cupă de oţel de 20.000 de tone, operaţiune care se ridică la peste 750 de milioane de euro, bani de care Ucraina nu dispune În prezent. Astfel că ucrainenii trăiesc În continuare cu teama că ar putea fi din nou contaminaţi.

Şi dacă În balanţă mai adaugăm faptul că amploarea accidentului de la CernobÎl din ’86 a fost ascuns de ochii Europei, Încep să apară semnele de Întrebare…

A fost sau nu a fost?

Comments (4)

  1. coman

    referitor la noua explozie a centralei atomice…zic ca e edevarat,deoarece,in nordul tarii,borsa,maramures,pe toata suprafata pamantului s-a depus un praf galben,polen nu poate sa fie,nu sunt atatea flori.
    autoritatlile incearca sa ascunda,dar realitatea nu o pot ascunde.poluarea e prea mare ca sa o neglijam.iar oamenii de acolo habar nu au ce e cu praful ala galben peste tot.nu e de mirare ca se nasc atatia copii handicapati…..

  2. haros

    eu spun ca iarasi suntem sufocati cu fel de fel de informatii pe net, fratilor in 86 aveam doar 11 ani si totusi tin exact minte cum a fost vremea dupa exlozie(tata facea parte din pcr- era secretar de partid la vremea aceea si am aflat printre primi ce s-a intamplat), nici macar 10% nu se aseamna vremea de acum cu cea de atunci, eu zic ca e un mare bluf, o sa-mi da-ti dreptate.

Leave a Reply