*Ieri, o doamnă (cred) iritată de o ştire apărută În presa centrală a simţit nevoia să defuleze: „ Vă rog să mă credeţi, eu nu cred În preoţi, chiar i-aş spânzura pe toţi, Însă dacă şi pe morţi Îi prezentaţi ca depravaţi, generaţia asta nouă de copii şi aşa stricată, nu va mai avea repere morale.”

*Vorbeam zilele acestea cu mama despre un prieten de familie, organizator de nunţi, care fura din banii tinerilor câteva mii de euro, după care mergea la Biserică şi dona o mică părticică. A murit de cancer.

*Domnul Asteluţei, aşa cum l-a numit Stolojan pe Adomniţei, ministrul educaţiei, ar cam vrea ca orele de religie să fie obligatorii până În clasa a XII-a. Nu se ştie cine sunt cei care vor preda la aceste ore, probabil cei pe care doamna de mai sus i-ar vrea spânzuraţi.

Dacă tu ai ochii Închişi şi nu vezi, asta nu Înseamnă că nu există

Deşi Biblia este plină de pilde, a ajuns acum doar o carte sacră, dar Învechită, iar milioanele de ani de evoluţie au rezolvat unele mistere ale ei cu ajutorul ştiinţei. Nu neg Biblia, religia sau Biserica, Însă blamez incapacitatea lor de a evolua, şi În cazul Bisericii, de a comunica.

Nu cred În iertarea marilor păcatelor, ci doar În capacitatea de a le evita. Nu cred că Dumnezeu mă aude mai bine atunci când sunt În Biserică, şi-şi Întoarce spatele atunci când sunt pe o bancă În parc. Nu cred că sex-ul Înainte de căsătorie este un păcat, Însă avortul cu siguranţă este.

Eu şi Dumnezeu

Dacă Dumnezeul vostru e impus cu forţa, eludează şi are nevoie de Biserici ca să comunice, al meu e doar un prieten care-mi oferă un umăr pe care să plâng, Îmi deschide ochii atunci când Îmi este greu şi mă urechează atunci când fac ceva rău. Ştie că nu-mi plac locurile aglomerate şi oamenii ipocriţi, aşa că a fost de acord ca În cinstea Lui să ridic În suflet o mică biserică din lemn. De multe ori Îmi spune că e supărat pe români, că numai atunci când sunt bolnavi sau au câte o problemă vin să-i vorbească. Că fură, mint, Înşală sistematic şi mai apoi vin la El ca să-i ierte.

Dumnezeul meu e simplu şi pur şi pentru asta-L iubesc enorm.

Comments (12)

  1. 1. Dumnezeul despre care se vorbeşte la ora de religie, unde se Învaţă că trebuie să-ţi fie frică de el. 2. Dumnezeul la care vă duceţi ca să vă ierte păcatele şi să puteţi face altele liniştiţi. 3. Dumnezeu pe care-l iubiţi numai ca să vă ducă-n rai… Exemplele pot continua.

  2. Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc ce ai scris.
    Mi se pare foarte personala insemnarea, si totusi cred ca ar trebui sa o citeasca cat mai multi.

  3. Zici că avortul este un păcat.

    Eu te Întreb: care păcat este mai mare? Să ucizi o fiinţă fără conştiinţă, Înainte de a se naşte, sau să ai totuşi acel copil, să nu ai nici o posibilitate de a-l creşte şi:

    1. Ori să-l abandonezi printr-un orfelinat
    2. Să-l creşti În săracie, mizerie, foame?

  4. Si daca la ora de religie n-am fost prezent niciodata, pacare nu fac si daca fac putin imi pasa, iar parintii nu vorbesc de religie ?
    La nr. 3 mai stau pe ganduri, nu cred ca vreau musai in rai, eu vreau sa stau pe scari.

  5. Anca: ignoră protecţia. Accidente se mai Întâmplă. Nici aşa-zisa protecţie nu este 100% eficientă.

  6. Dumnezeul Adevarat este unul singur. Oamenii inventeaza alti dumnezei ca sa-si potoleasca setea de a fi iertati, de a se inchina coiva, etc. Iertarea nu se dobandeste prin spovedanie! mantuirea e cu totul altceva decat vizita de doua ori pe an la biserica si impartasirea cu prilejul pastelui si craciunului. Viata cu Dumnezeu nu inseamna sa injuri, sa furi, sa minti, sa gandesti de rau pe aproapele tau… Crestinismul inseamna cu totul altceva decat traiesc romanii!

  7. E-nigma

    are dreptate Anca, desi nu mi-a placut cum a pus problema mai demult referitor la Biserica. credinta e una si institutionalizarea ei, cu totul alta. cand ajungi la o ierarhie de functionari (preotii), ajungi implicit la toate pacatele structurilor omenesti: coruptie, lipsa de moralitate si verticalitate.. de cel mai multe ori aceasta ierarhie a recurs la orice pt a se mentine la putere: aservire regalitatii, crima (Inchizitia), inselaciuni banesti, ascunderea adevarurirlor si a mintilor luminate..

  8. sustin ideea ca fiecare dintre noi sa aiba o relatie personala cu Dzeu. mersul la biserica nu ar trebui sa impiedice acest lucru.

    dar

    am observat ca in societatea “moderna” lumea a saracit spiritual pe masura ce mersul la biserica(altadata ocupatie periodica) a scazut si el. chiar daca vrem si chiar reusim sa scoatem din calcul calitatea actului spiritual, exista aspectul social. cu alte cuvinte socializarea, atat de anevoioasa azi.

    si daca la servici, in cluburi, pe strada, in scoala, pe terasa hainele si masinile cu care venim ne pozitioneaza pe alte trepte pe fiecare dintre noi, se pare ca biserica inca e locul unde oamenii sunt egali(macar de forma putem sa pornim cu ideea ca toti sunt egali in fata Dlui). personal cred ca asta e un aspect important in societate.

  9. Wow..

    M-a prins innocente.ro. Am citit aproape toate articolele, dar tre’ sa recunosc ca asta mi-a picat ca nuca-n perete.

    -Biblia – “doar sacra”. Nu stiu care este urmatorul nivel peste sacru in scara ta de valori. Poate “modernismul” sau “evolutionismul” cu descoperirile lui. Nu stiu exact la ce mistere “rezolvate” te referi. Poate la cel al lui nea James Cameron care a descoperit cosciugul lui Hristos desi eu la ora de religie am auzit ca Mantuitorul a fost pus in giulgiu?! Eu stiu ca biblia si stiinta chiar comunica bine, nu se anuleaza, ci se completeaza. Da.. intr-adevar anumite detalii de interpretare au fost imbunatatite cu ajutorul evolutiei stiintei, dar cum spuneam doar “detalii” (de genu’ 7 zile ale creatiei nu ins neaparat de luni pana duminica)care nu contrazic si nu anuleaza deloc veridicitatea mesajului crestin-biblic.

    -“invechita”- n-o spui ca o calitate, asta e sigur! Invechita,foarte actuala(consider eu) si nemuritoare inca … interesant cum reuseste sa se mentina in topuri aceasta carte propovaduita de o Biserica cu probleme mari de comunicare si incapabila de “evolutie”.
    Apropo.. Biserica, in fiinta ei, nu mai evolueaza. Ar fi absurd sa credem/vrem asta. Ea e desavarsita fiindca desavarsit este Intemeietorul ei. La fel ca si Biblia. Cu Hristos s-a incheiat toata revelatia si gata.. crezi sau nu, sa stii ca ai toate reperele necesare ptr dobandirea “fericirii vesnice” in acea “carte invechita”.
    Pe de alta parte Biserica este intr-adevar o institutie divino-umana iar preotii nu sunt nici ingeri, nici sfinti si sunt la fel, sau as zice eu, chiar mai predispusi spre iad (prin natura responsabilitatii imense pe care o poarta vocatia lor) decat oricare alt om de rand. Daar.. a indentifica Biserica cu anumiti slujitori nevrednici mi se pare o la fel de josnica atitudine cu cea a doamnei care ar vrea toti preotii spanzurati. By the way -paragraful ala e rupt de context, e neargumentat, e partinitor si fara sens. Ca si celelalte doua : a murit de cancer ca fura sau ca dona la biserica putin ?! N-am inteles.Eu cred ca niciuna.

    Biserica de lemn din sufletul tau si poate din sufletul multora dintre noi e falsa. E scuza noastra ptr neimplinirea responsabilitatilor fata de divinitate, e justificarea “libertinajului”in care ne complacem si care normal ca contravine atat de mult cu “mersul la biserica” dupa o noapte furtunoasa in club pana la 5 dimineatza. Asa ca “lasa domne eu am credinta mea in suflet” ii zicea tatal meu unui preot care l-a luat un pic la rost ca venea sa ma aduca si sa ma ia de la biserica, dar el nu ramanea niciodata. E un capitol foarte frumos intr-o carte “invechita” dar sacra. Hai sa-ti citez un pic poate te fac curioasa sa-l citesti pe tot : ” Tu ai credinţă, iar eu am fapte; arată-mi credinţa ta fără fapte şi eu Îţi voi arăta, din faptele mele, credinţa mea.
    Tu crezi că unul este Dumnezeu? Bine faci; dar şi demonii cred şi se cutremură.”(Iacov cap 2)
    A merge la Biserica este o FAPTA necesara si indispensabila ptr desavarsire fiindca suntem chemati la mantuire in comuniune, nu singuri!Nu eu ..in sufletul meu..in biserica mea de lemn imaginara NU! Zicem “Tatal nostru” nu tatal meu, suntem indemnati sa iubim pe celalalt ca pe noi insine. Chiar daca “celalalt” e ipocrit sau dusmanul nostru..oricum nu noi suntem in masura sa etichetam.Impartasind si binele si raul in comunitate, iar daca Biserica in fiintialitatea ei nu este locul ideal pentru inlaturarea egoismului si trairea in comuniune unii cu altii in Hristos, atunci nu stiu .. care altul ar fi locul acela.

    Ai un titlu “what is love?”M-as incumeta sa dau si eu un raspuns 100% personal, din experienta. Am facut cu o singura fata dragoste si de prea multe ori, din pacate, doar sex.Ptr mine ca barbat – supus, ca tot reprezentatul sexului tare ..atractiei “formelor”- iti marturisesc sincer ca atunci cand sunt cu o fata iar in mintea mea ma chinuiesc ganduri ca “wow.. ce fund frate.. mama ..poate reusesc in seara asta.. ahhh ce am mai pierdut timpul si nu am facut nimic si ma mai doare si intre picioare de nu mai pot sa merg” .. atunci stiu sigur ca e sex. Cand nu-mi pasa de nimic din cele de mai sus si cand fiecare clipa e o euforie inegalabila pe care n-as da-o ptr nimic in lume stiu ca e dragoste. Poate radeti.. dar se poate.. o stiu ca am trait-o !!
    Asa ca..my point era ca eu cred in sex inainte de casatorie. Si ii vad si rostul si tot respectul ptr cei ce reusesc.Oh..si daca prin “nu cred” vrei sa spui ca nu exista, te inseli! Ti-o spun sigur!

    Capacitatea de a evita sa cazi intr-o groapa este ceva; capacitatea de a te ridica dupa ce ai cazut intr-o groapa este mai ceva. Nu fumez, n-am fumat niciodata,dar il vad mult mai “puternic” decat mine pe cel care a fost fumator notoriu si apoi s-a lasat.

    “Dumnezeul meu e simplu şi pur şi pentru asta-L iubesc enorm. ” Dragostea trebuie aratata, dovedita caci asa a facut si EL.. ne-a iertat prin jertfa reala si nu abstracta. Asa ca Biserica noastra trebuie sa fie atat “in duh” cat si in “forma”. Inseparabil.

    M-am wow-uit la inceput nu atat pentru articol in sine cat pentru unanimitatea cu care toti “comentatorii” au fost de acord cu opinia ta.

Leave a Reply