Alo, dragă cetăţene, dacă ai febră asta nu Înseamnă că e o urgenţă, la dracu!

Am impresia… Nu! De fapt e o certitudine. Românii nu ştiu când să sune la ambulanţă şi când să sune la medicul de familie sau să ia un taxi spre spital. Nu ştiu cine e responsabil cu astfel de explicaţii – poate familia, poate comunitatea sau poate presa…  Sper Însă că mulţi români mai au un dram de bun simţ care să-i oprească să sune la ambulanţă pentru orice nimic. Un exemplu care nu confirmă Însă acest lucru: un bucureştean, să-i zicem domnul X,  a sunat la ambulanţă pentru că soţia sa avea febră şi nu putea să respire (are gripă sau viroză).  Când am vorbit cu el trecuseră şase ore de când chemase ambulanţa şi era nemulţumit că aceasta nu venise, deşi fusese informat că nu este o urgenţă.

Domnul X este unul dintre cei peste 600 de bucureşteni care au solicitat ieri o ambulanţă. Numărul a fost Înregistrat până la ora 18.30. Tot până la acea oră 80 de cazuri erau În aşteptare, la fel şi cel al domnului X. Din păcate dintre cele 80 de cazuri, aproape 30 erau grave, al domului X nu era. În Capitală, serviciul de ambulnţă are În jur de 30 de maşini. Reprezentanţii serviciului spun că acest număr ar fi suficient, Însă numai dacă  bucureştenii nu ar mai suna Întruna pentru orice nimic. De exemplu, din cele 600 de apeluri Înregistrate, doar 30% sunt urgenţe, restul doar “consultaţii la domiciliu”.

Nu cred că v-au impresionat foarte mult aceste date, numai că dacă o persoană dragă ar avea nevoie urgent de o ambulanţă şi toate ar fi la viroze, febre şi tăieturi la deget cred că cerul s-ar prăbuşi peste voi.

Domnului X i-a venit ambulanţa cerută, În schimb un caz important a fost pus pe aşteptare. Şi asta doar pentru că presa nu face decât să arate cu degetul…

Comments (3)

  1. Mi s-a intamplat de cateva ori sa sun la salvare, dar fara sa o chem. De altfel specificam de la bun inceput. Dar sa nu uitam ca acolo, cei cu care vorbesti sunt tot medici, sau au cel putin o pregatire mai temeinica decat restul lumii.

    Drept urmare, daca ai o problema (urgenta) si preferi sa te interesezi la cineva avizat in loc sa faci pe medicul and become an internet certified doctor, pui mana pe telefon si intrebi rapid ce e de facut.

  2. Ma scuzi ca nu-ti dau dreptate, dar daca febra era mare (39-40) si nu putea sa respire putea sa aiba si pneumonie, dar, intr-adevar, daca se grabea asa de tare putea sa ia un taxi.

  3. sorin

    Pentru aceste mici probleme de sanatate, recomand o minifarmacie la domiciliu.

Leave a Reply