România, sora mai mică a Spaniei

Dacă În urmă cu câţiva ani presa internaţională Înjura aproape zilnic miile de români care Îţi căutau norocul pe străzile din Italia, Spania sau Marea Britanie, În scurt timp presa autohtonă va avea noi subiecte de dezbătut.

Încă nu mi-au ieşit din cap poveştile (adevărate) despre românii (numai În buletin) care Îţi amplasau corturile pe orice petic de verdeaţă, despre cei care acaparau băncile parcurilor, sau despre cei care, pur şi simplu, dormeau sub cerul liber, rugându-se: „Dă Doamne să nu plouă În noapte asta”. Au plecat cu o geantă de rafie plină ochi de boarfe ca să-ţi facă şi ei „un rost”. Unii au reuşit, alţii au mai Încercat şi doar câţiva s-au Întors acasă cu coada Între picioare. Şi-au lăsat familia În ţară şi fugit peste graniţe ca să mărească veniturile. Muncesc de dimineaţa până seara doar ca să trimită În ţară bani pentru „acela micu’”, pentru o casă, o maşină şi un trai decent.

În scurt timp, Româna va afla pe pielea ei cum e să fie „cotropită” de…
imigranţi. De când a intrat În marea familie europeană, România a devenit o atracţie pentru cei care vor să se Îmbogăţească. Nu vorbesc aici de IMM-uri sau despre marile companii ci despre muncitorii de rând, imigranţii. Şi cum salariile româneşti sunt mult prea mici pentru Europa şi mult mai mari pentru cei din partea de est, România va atrage, În special, muncitori din Republica Moldova şi chiar din China.

De abia atunci când ţara va fi plină ochi de moldoveni şi de chinezi vom Înţelege patima cu care ne Înjurau spaniolii şi italienii În urmă cu câţiva ani şi poate şi În prezent.

Primul român care se va naşte În România În 2010 va fi un chinez sau un moldovean?

2 comments

  1. so… eu zic ca acest lucru se intampla de multa vreme.. avem si noi din 90 incoace imigranti si muncitori care ne iau locurile de munca .. avem croati sarbi chinezi tunisieni congolezi sud-africani moldoveni rusi s.a.m.d iar pt a ajunge la un nivel atat de ridicat precum in Germania sau Spania va trebui sa ne ridicam nivelul de trai foarte sus ! deocamdata suntem oarecum o tara de tranzit pt forta de munca ieftina ! iar la noi concurenta este vizibil mai mare (in cazul muncitorilor ieftini pt ca avem si noi destui) sa nu mai amintesc ca la noi nu sunt atrasi de muncile joase gen gunoier (care in spania anglia sau germania se iau cu spaga si acum :) )

  2. Ma rezum doar la a spera ca istoria Italiei sa se repeta si in cazul nostru.
    Daca ne aducem aminte din cartile de istorie, imediat dupa al 2`lea razboi mondial Italia a avut de suferit din pct de vedere economic.
    Asta a facut ca marea masa a populatiei sa emigreze spre tarile care la acea vreme aveau o putere economica stabila.Cum de altfel au facut si romanii dupa revolutie(turcia,cateva tarisoare musulmane,si apoi occidentul).Cu totii avem o vaga idee cine a fost Al Capone cu toti mafiotii lui italieni s.a.m.d.
    Daca reusim sa creeam imaginar o paralela intre Italia anilor 50-60 si Romania anilor 2000,tind sa cred ca nu exista mare diferenta.

Leave a Reply