„Frate, frate, dar brânza-i pe bani”

Iaca, am ajuns şi noi europeni. După ce ne-au Înjurat o bucată bună de timp, făcându-ne În toate felurile, de la „sidoşi” şi jegoşi, până la ignoranţi şi săraci ai Europei, presa internaţională ne-a urat, În primele zile ale acestui an, numai de bine.

„Numai de bine” ne-au urat şi statele care au decis să limiteze accesul cetăţenilor români pe piaţa forţei de muncă. Şi la urma urmei, cu cine să te pui? Băsescu a Încercat să oblige Marea Britanie să renunţe la aceste restricţii, ameninţând fioros (sau sfios): „Dacă voi nu ne vreţi, nici noi nu vă vrem!”. Discursul preşedintelui României a rămas, Însă, fără nici un răspuns din partea oficialilor prin ale căror vene curge sânge albastru.

Totul s-a transformat În circ atunci când…
mai mulţi jurnalişti britanici şi-au mutat domiciliul, În primele zile ale acestui an, În aeroporturile britanice, sperând să surprindă pe peliculă invazia imigranţilor balcanici. Misiunea acestora a eşuat lamentabil, doar câţiva români intrând În primele zile ale lui 2007 pe tărâmul britanic.

Deşi principiile fundamentale ale marii familii europene plasează la loc de cinste libertatea de a munci În oricare stat comunitar, statele membre pot impune restricţii temporare folosind explicaţia: „Ne protejăm propria piaţă a muncii”.

Revenind la restricţiile impuse pentru muncitorii noilor state membre UE, după curajul dovedit de Marea Britanie de a ne trânti uşa-n nas, alte ţări i-au urmat exemplul, temându-se de o invazie de români şi bulgari.

Au existat multe voci autohtone care au susţinut că e momentul să facem ceva. Ce să facem? Să declaram război Uniunii Europene pentru că fraţii noştri de sânge ne vor În frăţia lor, dar la mare distanţă?

Şi pentru că nu era de ajuns să fim doar Înjuraţi, ci trebuia să fim şi călcaţi În picioare, Ungaria, vecinica noastră de la vest, ne arată ce capră frumoasă are În bătătură. Guvernul ungar a decis să impună niscaiva restricţii de jumătate de an, mai ales pentru muncitorii români. Ungaria este primul stat din cele 10 care au aderat la UE În mai 2004 şi care limitează accesul imigranţilor români şi bulgari.

Cum au răspuns autorităţile din Sofia şi din Bucureşti la aceste Înjosiri ale marii familii europene? „Aderarea la UE nu va fi urmată de un exod de muncitori!”

Suntem precum sperietorile, nu de ciori, ci de lebede.

Comments (2)

  1. eu le-as pune restrictie la unguri sa munceasca in romania si sa vina aici pentru urmatorii 500 de ani, sa zicem, dar as fi considerat xenofob, nu?

  2. ovidiu

    poate ca britanicii aveau motive sa se teama, dar ungurii, ce dracu o fi fost in capul lor, tarata in loc materie cenusie :p

Leave a Reply