Gunoi bucureştean sau bucureştean gunoi?

Cumpărăm, folosim, aruncăm…

Ne scârbesc, le ocolim dar Îngroşăm mormanul!

Ziarul, pachetul de ţigări, sticla de suc, punga primită În supermarket, paharul de plastic, punga de cipsuri, mucul de ţigară, biletul de RATB, ambalajul de la Îngheţată…

Toate acestea şi multe altele au ajuns să ne reprezinte şi să dea acea notă de… „originalitate” Capitalei.

 „Ne place curăţenia! La noi În casă e aşa curat şi frumos… Chiar avem un loc În care aruncăm toate cotoarele de măr, pachetele de ţigări, cutiile de bere şi pungile de plastic. Nici mucurile de ţigară nu se aruncă pe jos! De multe ori musafirii rămân şocaţi de cât de curat poate să fie la noi În casă.”

Şi cu toate astea, când ieşi de pe uşa apartamentului comportamentul tău animalic iese la suprafaţă. În această luptă Învingător este cel care reuşeşte să-şi marcheze teritoriul cu cât mai multe gunoaie.

 Ajuns În staţia de autobuz descoperi că pachetul de ţigări e gol. „La dracu” şi-l arunci pe jos unde…

alte zeci de pachete viu colorate Îl aşteptau cu braţele deschise. Te gândeşti că ţigara merge cu ceva cafeină, aşa că Îi ceri vânzătoarei şi o sticlă de Coca Cola de 0.5. N-ai mai fumat o ţigară de aseară. Deschizi „Însetat” pachetul, iar folia cade ca un pană de gâscă pe trotuarul rece. Între două fumuri zăreşti printre copaci goi autobuzul. Izbeşti ţigara de bordură şi te grăbeşti să urci. Printre frâne bruşte reuşeşti să termini sucul, aşa că la coborâre sticla Îţi alunecă uşor printre degete. Te Întrebi o fracţiune de secundă dacă trebuie să te Întorci sau nu. Ai urechile ciulite… Din fericire nimeni nu a zis nimic şi mişeleşte părăseşti zona.

Cobori la metrou, scoţi portofelul şi bagi cartela. Aparatul spune NU! Mai Încerci o dată şi Încă o dată. Te uiţi la ea şi vezi că ţi-a expirat valabilitatea. O pui pe parapet şi te Îndrepţi grăbit spre ghişeu ca să iei una nouă. Zăreşti ziarul gratuit şi iei şi tu unul. Numai că un ziar Îţi rămâne În mână, iar altul cade pe jos. Se aude metroul. Bagi rapid cartela şi fugi pe scări. Intri În metrou iar la o secundă după tine uşile se Închid. Te aşezi agale pe un scaun şi deschizi ziarul. De „fratele lui geamăn” ai şi uitat… şi cel mai important: nimeni nu ţi-a zis nimic. În cele 6 staţii de metrou ai reuşit să „fumezi” toate foile. Îl Împătureşti frumos şi-l pui pe fanta de aerisire din spatele scaunului. Cobori ca şi cum nimic nu s-a Întâmplat.

Pe scările rulante mai aprinzi o ţigară. În timp ce mergi tragi Însetat din ea… fum după fum, iar când ajungi la filtru o laşi să-ţi alunece printre degete.

Å¢i-e foame, aşa că te Îndrepţi către un chioşc şi-i ceri vânzătoarei o cioco mică şi o pungă de cips-uri. Îţi dă un bon(?!) şi restul. Le bagi În buzunar şi-ţi vezi liniştit de drum. Deschizi ciocolata şi mănânci, iar la final ambalajul Îl abandonezi În urma ta. Cipsurile au aceeaşi soartă…Nimeni… nu ţi-a zis nimic.

La muncă toate hârtiile aruncate pe birou ajung la coşul de gunoi! Orele de muncă fug pe lângă tine şi Într-un final e timpul să o tai acasă.

 …ai bea o cola, ai fuma o ţigară, ai mai vrea o cioco, ai nevoie de bilet de RATB… ambalajele zboară unul după altul…

Ajuns acasă te dai cu capul de pereţi şi urli că oraşul În care trăieşti este unul Împuţit şi plin de mormane de gunoaie….

Si atunci mă Întreb dacă există gunoi bucureştean sau doar bucureşteni gunoaie?

8 comments

 1. Dacă am scris despre…

  Dacă făceam cu face “prietenul meu imaginar” nu cred că aş fi putut să scriu aşa ceva. Ce-i drept ţigara o mai scap…dar foarte rar, plus că nu prea-mi place să fumez pe stradă.

 2. adevărat…. e trist cum e cu gunoaiele pe stradă. sau mai rău: cojile de seminţe din tramvai…. :( să nimereşti lângă unul care scuipă…. Doamne….
  io sunt un om foarte Înjurat de cei din jur şi pentru că mă iau de ăştia care aruncă pe stradă. cred că Într-o zi o să mi-o iau serios, dar nu pot să mă abţin. ce am văzut la un copilaş mic. mi-a plăcut enorm: un nene a aruncat o sticlă spre coş. evident a aterizat alături şi nu s-a obosit să o ridice. un băieţel de vreo 5 ani s-a dus fuguţa, a luat sticla şi i-a zis omului: v-a scăpat sticla.

 3. Uimitor cat de bine ai reusit sa conturezi una dintre cele mai grave probleme ale Romaniei si in special a Bucurestiului, nesimtirea provenita din lipsa de cultura.
  Felicitari pentru articol, mi-a placut f mult.

 4. In acest moment mă duc să caut În buzunarele de la haină ca să văd ce găsesc acolo. Două şerveţele folosite(sunt răcită)ambalajul gol de la şerveţele, o hărtie Împăturită mic, şi un ambalaj de la o ciocolată ROM.

  Eu de ce am făcut coş de gunoi la mine În buzunar?

  Şi În legătură cu măturătorii de pe stradă, nu este destul de evident că nu reuşesc să facă faţă? Doar nesimţiţii se scuză astfel!

 5. Forapathy Îmi vine să şterg ce ai comentat aici, dar n-am s-o fac!

  Am doar o Întrebare.
  Tu acasă arunci gunoiul pe jos aşa cum faci pe stradă???

  Şi ca să se Înţeleagă, Bucureştiul este un oraş Împuţit pentru că locuitorii lui sunt aşa!

 6. Forapathy conceptia ta face ca Bucurestiul sa fie asa de murdar.

  E pur si simplu o scuza pentru cei carora nu le pasa ce lasa in urma si prin asta isi fac singur rau si celor din jur, ajungand sa traiasca intr-o cocina creata de ei insisi.

 7. de când cu francofonia au scos toate coşurile din cartierul cotroceni. io mă duc zilnic la facultate… pe jos de cele mai multe ori. şi deja am o pugă pusă În buzunarul de la geantă special pentru gunoaie. dacă vrei poţi să faci ceva ca să nu arunci pe stradă.

Leave a Reply