Violenţa asupra femeilor, o problemă de mentalitate!?

„Bătaia-i ruptă din rai!” Eu am preferat să ard raiul.

„Intri În casă. Arunci cu nonşalanţă cheile pe dulap. Aprinzi luminile dai drumul la TV şi te apuci să scormoneşti prin frigider. Mănânci liniştit, iar vasele murdare le arunci În chiuvetă. Te tolăneşti pe fotoliul din faţa TV-ului cu telecomanda În mână şi cauţi ceva care să-ţi capteze atenţia. Auzi un zgomot ciudat şi te reÎntorci la canalul anterior. Nu, nu s-a auzit aici. Te ridici şi te duci În bucătărie crezând că paharul din chiuvetă s-a răsturnat peste vasele nespălate. Nu, nici el nu este. E chiar aşa cum l-ai lăsat. Un nou zgomot. Te reÎntorci În faţa televizorului iei telecomanda şi-l dai pe mute. „Ciuleşti” urechile. Vecinii de sus iar se ceartă. Auzi cum sticlele se sparg de gresie. Urlete şi mobilă care scârţâie pe parchet. Pui mâna pe telefon şi Îţi spui că de data ţi-a ajuns. Formezi la 112… Pui receptorul jos Înainte ca apelul să se fi iniţiat. Îţi reaminteşti că scandalul de sus nu e problema ta. Te arunci În pat şi dai televizorul mai tare, mai tare. Cu toate astea, scandalul de sus se aude În continuare, poate că e doar În mintea ta. Dai drumul la calculator şi deschizi winamp-ul. Selectezi muzica favorită şi Îţi pui căştile. Deschizi câteva site-uri şi te apuci să citeşti. După jumătate de oră luminiţele ce se reflectă În geam Îţi captează atenţia. Te ridici din faţa calculatorului şi te uiţi pe geam. În faţa blocului sunt parcate o maşină a poliţiei şi o salvare. Pe scară se aud foşnete şi şuşoteli. Cu paşi hotărâţi te duci către uşa apartamentului. Îţi propteşti palmele pe lemnul rece şi priveşti pe vizor. Aglomeraţie la etajul superior. Îţi iei inima-n dinţi Învârţi cheia din uşă şi ieşi. Dai nas În nas cu vecina de vizavi care te pune rapid la curent: „Bărbat-su o omorât-o cu bătaia.” Un gusta amar ţi se prelinge pe gât. Te ia ameţeala şi Îţi vine să vomiţi. Deschizi uşa apartamentului În grabă şi o trânteşti după tine. Te sprijini de lemnul rece iar picioarele ţi se Înmoaie şi aluneci uşor până pe gresia din hol…telefonul… De ce ai Închis Înainte să vorbeşti. Te simţi vinovat. Puteai salva o viaţă şi n-ai făcut-o!”

 Statisticile oficiale prezintă o Românie În care violenţa asupra femeilor este „la ea acasă”, iar această casă, din păcate, se măreşte. Mai grav e că statisticile neoficiale arată o Românie plină de bărbaţi pentru care femeia trebuie bătută preventiv… Da, statistici neoficiale pentru că…
multe românce sunt proaste (sunt şi eu femeie, dar acesta-i adevărul). Multe dintre noi preferăm să fim „altoite” zilnic decât să facem plângere la poliţie Împotriva soţului „bătăuşâ€. Ruşinea o fi de vină, frica sau mentalitatea?  Autorităţile au şi partea lor de vină, dar cel puţin au curajul să recunoască, că măsurile Împotriva agresorilor sunt insuficiente.

In plus, multe dintre noi nu am auzit că avem drepturi.

Iar datele oficiale arată aşa: primele 6 luni – 1.500 de femei agresate, 62 de femei ucise din cauza violenţei În familie, dintre care 6 În Bucureşti; 2005- 169 de femei ucise şi peste 9 mii de femei agresate.

Datele neoficiale spun că violenţa asupra femeilor creşte de la an la an, şi o spune chiar ministrul Muncii, Gheorge Barbu. După care ne trânteşte o „fleaşcă”: „România a făcut progrese importante la acest capitol, numai că măsurile luate de autorităţi sunt Încă insuficiente.”(Scârbită)

 Ca să nu se Înţeleagă că am ceva cu scumpa noastră Românie am să menţionez că toate femeile de pe glob se confruntă cu acest fenomen.

Tocmai de aceea, În perioada 25 noiembrie-10 decembrie a fiecărui an, la nivel mondial, se desfăşoară acţiunea de promovare a toleranţei zero faţă de violenţa În familie.

Mă Întreb ce se va schimba după campania desfăşurată de autorităţile noastre În această perioadă? Presupun că absolut nimic. Nu poţi schimba o mentalitate atâta vreme cât la TV rulează seriale româneşti În care se spune „Bătaia-i ruptă din rai” (La bloc, aseară).

Pentru mine violenţa În familie ucide familia.

Să nu lăsăm violenţa să ne distrugă viaţa…

Comments (5)

 1. medeea

  din păcate nu se va schimba nimic. io Însă am altă nedumerire: de ce Îl iei domne’ dacă-l vezi că e aşa cum e? sunt şi femei care se păcălesc, dar prea puţine. majoritatea ştiu ce iau. şi atunci? asta mi-e mie greu să pricep.
  şi reciproca e valabilă: tu nu o vedeai cât e de dezordonată? chiar credeai că dacă se mărită o să fie peste noapte capabilă să aibă grijă de o casă Întreagă?

 2. Anca Şerbănescu

  Lumea se schimbă ori În bine, ori În rău. Până să vin În Bucureşti eram extrem de dezordonată. Bucureştiul şi viaţa de cămin m-au “educat” un pic. Numai că n-a ţinut prea mult… Mai e puţin până sâmbătă, zi de curăţenie :p

 3. ovidiu

  in general viata de camin te schimba foarte mult. si cand stai in chirie(cum stau eu acuma)te poate schimba, dar acest lucru depinde foarte mult de apartamentul in care stai, adica cat de intretinut a fost de fostul proprietar. cat despre violenta in familie nu cred ca se vor face progres in acest sens, nu pana nu vom recupera cei `80 de ani pierduti din cauza comunismului`, ca sa`l citez pe decanul fac la care invat, si raman la el cu un alt citat `romanul e cel mai bun teoretician, cu practica sta mai prost, stie de ce trebuie sa faca un anumit lucru dar nu`l face`. mentalitate e cea mai mare problema a noastra, poate odata cu generatia noastra sau cea viitoare sa se schimbe ceva cu privire la mentalitate si a violentei in familie. un lucru trebuie sa stim noi baietii `fara ele nu putem trai,dar ele se pot descurca foarte bine si fara noi`. oare cum ar fi daca cand ea ar gresi cu ceva(fie el oricat de mic), il loc sa recurgem la violenta am scoate undeva in oras, dar pe cheltuiala ei :p.

  ps poate si voi fetele ar trebui sa recurgeti la aceasta masura pe care am propus`o si `bataia-i rupta din rai` e cel mai neadevarat lucru.

 4. ovidiu

  o vorba populara invocata ca motiv de scuza, care in ziua de azi nu mai sperie pe nimeni(cel putin asa cred). violenta domestica isi mai are sursa si din modul de viata al fiecarui individ, cu cat acel mediu e mai curat, mai lipsit de violenta, bazat pe incredere si intelege reciproca, cu atat in viata acel individ va cauta sa se ridice deasupra modului de viata in care a trait. poate e timpul sa constetiizam ca `violenta naste violenta` si nu respect cum suntem tentati sa credem acuma, ci respectul prin frica.

Leave a Reply