Apartament nou sau apartament vechi?

E dilema cu care mă lupt de când am hotărât că trebuie să aibă şi “goaga” casa ei. Sincer, nu mi-am propus să fac din blogul acesta unul de Întrebări “imobiliare”, Însă astea-mi ocupă mare parte din timp :Prtisnab.ru

APARTAMENT VECHI

Să zicem că n-ai o mătuşă Tamara, aşa că-ţi iei un apartament prin credit bancar. Cum nici ai tăi nu te-ai făcut şef peste plantaţie, Îţi faci credit pe 30 de ani. Asta Înseamnă că dacă-ţi iei un apartament construit În 1985, atunci când vei termina de plătit ratele, apartamentul În care vei sta va avea 54 de ani. Cam moşulică dânsul şi cam jenat de lăsat moştenire. Cât despre vândut, nici nu poate fi vorba.

Evident că la scurt timp după ce l-ai luat, că nah, are şi el o vârstă, vei avea probleme, ba cu instalaţia electrică, ba cu reţelele de apă şi canalizare. Şi dacă mai iei În calcul că nu toţi locatarii sunt tineri, ai mari şanse să te trezeşti cu o babă deasupra care să uite sistematic apa deschisă şi să te inunde. Gândacii sunt cu siguranţă din partea casei.

O altă problemă este suprafaţa mică. Puţine sunt cazurile În care găseşti un apartament de două camere mai mare de 65 de metri pătraţi.

APARTAMENT NOU

Dacă-ţi iei un apartament construit În 2008, la finele ratelor acesta va avea 31 de ani, În floarea tinereţii, aş zice. Asta dacă nu-l vinzi imediat ce Începe să cadă tavanul peste tine, Dumnezeu ştie cine şi cum le-a construit, dacă nu-ţi ia foc instalaţia electrică sau dacă nu-ţi ies În casă toţi căcaţii locatarilor de la etajele superioare.

Din fericire aici ai şanse să găseşti apartamente ceva mai spaţioase, la 80 sau chiar 90 de metri pătraţi utili, la un preţ decent, zic eu.

Aşadar, apartament nou sau apartament vechi? Până acum m-am uitat doar la cele noi, construite după 2007.

7 comments

 1. Uite eu stau in “vechi”- bloc din ’85 (lmfao) si e foarte “urban” (Admin activ,no gipsies, etc) Ideea e sa iei inainte relatii intense despre locatie

 2. Eu mi-as lua unul vechi (exemplul tau cu apartament din 1985 adica), intr-un cartier decent, aproape de o scoala buna, de o piata, de mijloace de transport in comun, de un spital.
  La momentul actual, 90% din blocurile noi sunt situate departe de centru, in camp, nu au scoli si magazine pe langa ele. Ca sa nu mai zic ca daca nu ai masina nu prea ai cum sa te descurci.
  Daca mi se imbolnaveste copilul si eu sunt cu el la mama naibii, iar barbata-miu e plecat in delegatie cu masina?? Oare vin taxiurile pana la “blocul cel nou”?
  Probabil ca se vor construi utilitati si in cartierele noi, dar asta se va intampla in cativa ani.

  Asta e punctul meu de vedere acum. S-ar putea sa se mai schimbe in viitor.

 3. Am locuit până acum În 2 apartamente vechi (>50 ani), iar acum locuiesc În unul terminat În 2007. Cele vechi sunt mai ca lumea din următoarele motive:

  – pereţi de cărămidă groşi = izolaţie fonică mai bună
  – instalaţii relativ ok, cele care se strică se pot Înlocui
  – vecini În vârstă = fără chefuri noaptea = somn bun
  – nu sunt În câmp, ci În oraş

  La cel nou am de reproşat izolaţia fonică foarte proastă. Cât despre instalaţii, se strică mai des ca la unul vechi.

  La 2 camere, 64 mp e suficient.

 4. Evident, toata lumea vrea casa noua, incarcata energetic, cu instalatii noi si tot ce trebuie. Plus ca stii sigur ca esti tu cel care doarme primul in ea.

  Doar ca … in majoriatea complexelor rezidentiale, pe langa rata la banca, te trezesti cu o intretinere cat casa. Taxe mici si multe, gen 1 euro/mp pentru paza, 1 euro/mp curatenie, 1 euro/mp etc.

  Si daca te-ai bucurat ca ti-ai luat apartament de 2 camere avand 100 mp, afli ca dai lunar la intretinere 200-300 euro. Ceea ce … te face sa-ti treaca tot cheful.

  Asa ca, ai grija.

 5. Apartament vechi. Nu foarte vechi insa. 1985 suna foarte bine. Blocul in care parintii mei au apartament(adica unde locuiesc…) e de prin 1980 si e in conditii bune.

  Gandacii pot aparea si in blocurile noi in aceeasi masura in care pot aparea in cele vechi.

  Totusi, daca alegi un bloc vechi nu iti cumpara apartament la ultimul etaj sau la parter.

  Eu sunt din Iasi, asa ca nu stiu cum e situatia cu blocurile vechi din Bucuresti. Astea de aici care au fost construite in anii ’80 sunt in conditii bune. Chiar si apartamentele care nu au fost renovate de la construirea blocului si pana acum arata grozav(bine, acum depinde si cat de mult s-a straduit proprietarul sa il mentina ok).

Leave a Reply