„Slujbe” jignitoare, dar care aduc venituri peste medie…

Îi vedem la colţ de stradă. Profesia lor porneşte Întotdeauna de la hainele pe care le poartă, iar aici regula e clară: haina face pe om.

Fie că sunt stridente, puse una peste alta fără nici o logică, dar care scot În evidenţă forme care nu pot fi trecute uşor cu vederea, fie că sunt roase, murdare sau lăbărţate, aceste haine reuşesc să-ţi capteze atenţia. Şi În plus, nu e foarte greu de ghicit ce „profesie” se ascunde sub mormanul de haine: două categorii huiduite de societate – prostituatele şi cerşetorii.

Deşi nu agreăm astfel de „slujbe ruşinoase” bani pe care-i băgăm În buzunarul acestora Îi Încurajează să meargă mai departe. Şi cum fiecare afacere are un anumit plan de bătaie, cerşetorii au Învăţat că cele mai bănoase zone sunt cele din jurul bisericilor sau a cimitirelor, În vreme ce prostituatele se aciuează pe lângă poduri sau pe centuri.

Mai nou astfel de „slujbe” au ajuns să se practice şi În centru Capitalei sub nasul şi stricta supraveghere a poliţiştilor. La urma urmei de ce să nu dea şi ei o…

muie mică sau să bage mâna-n buzunarul cerşetorului ca să-ţi ia un pachet de ţigări (spun asta pentru că nu-mi pot explica cum de cerşetorii şi curvele stau la fix 3 metri de maşina de poliţie).

Cei mai mulţi dintre noi credem că aceşti oameni recurg la astfel de joburi din disperare pentru că banii sunt prea puţini sau inexistenţi, numai că mie Îmi este imposibil să cred că În Bucureşti nu se mai găsesc joburi decente.

Şi la urma urmei nu e aşa că este mult mai uşor să stai 8 ore pe scările de la metrou cu mâna Întinsă decât să munceşti ca un „sclav” la patron pentru un salariu de rahat? Şi ca o paranteză uite cum cerşesc tinerii de azi. În primul an de facultate plecam din Bucureşti spre casă cu trenul şi nu de puţine ori am dat nas În nas cu un tânăr Îmbrăcat decent care lua la rând fiecare compartiment al trenului În care se plângea că este student şi că şi-a uitat legitimaţia acasă, astfel că nu are cu ce să se mai Întoarcă la ai lui. Prima dată mi s-a făcut milă de el şi am scos nişte bani din buzunar gândindu-mă că şi eu aş putea să fiu În locul lui la un moment dat. Numai că În următorul week-end Îmi deschide uşa de la vagon cu aceeaşi seninătate şi-şi spune textul. Eu rămân şocată… vede că nu schiţez nimic aşa că trage uşa după el şi pleacă spre următorul compartiment. În următorul week-end istoria se repetă, numai că eu nu am mai putut rezista şi m-am luat de el…

La capitolul prostituate asta e tot ce pot spune: „Nimeni nu vrea să audă de voi dar toată lumea vă ştie adresa.”(Vama Veche)

5 comments

  1. cerşetoria este foarte bănoasă. eram la metrou Într-o zi şi era undeva pe jos o femeie destul de În putere care cerşea. o doamnă s-a dus la ea şi a Întrebat-o dacă vrea să vină la ea 2 zile să o ajute la curăţenie, contra cost evident. biata femeie…. a primit o porţie zdravănă de Înjurături şi, la sfârşit: “…io câştig mai bine aici decât oriunde.” aşa am Înţeles şi io de ce preferă să umble toată ziua prin metrouri şi tramvaie. probabil câştigă mai bine ca mine pe lună :) (gând: să mă reprofilez?)

  2. nu sunt chiar atat de jignitoare pe cat par. cersatoria e cea mai raspandita, am stat in iasi vro 2 ani, in tudor mai exact. langa discoteca rosu si negru de acolo era un copil la vro 5-6 ani care cersea, din necesitate, saracul dormea mai mult in picioare sprijinit de peretele discotecii. din curiozitate l`am intrebat cam cat face pe zi si fara nici un fel de retinere ma intrebat cam cat cheltui intr`o sapt in iasi (la vremea aceea vro 50 de ron). am ramas surprins cand am aflat ca pe zi castiga banii mei pe sapt. cu in urma cu un an am trecut, iar prin iasi, iar prin tudor, baietelui tot acolo si tot cat cheltuie un student in iasi intr`o luna castiga( cei drept acuma cred ca sunt vro 250 ron. l`am intrebat daca ar pleca de acolo vrodata, raspunsul a fost sec `NU`, s`a oferit chiar sa`mi cumpere o bere. pe cat de ciudat s`ar parea l`am refuzat. mi`ar placea s`al ajut daca se poate, ma multumesc insa sa`l gasesc tot in acelasi loc si data viitoare cand voi trece prin iasi.

Leave a Reply